Eski İstanbul Lezzeti Manda Sütünden Kaymaklı Dondurma
Ülkemizde endüstride kullanılan 3 tip süt var. İnek, keçi ve manda sütleri. Bu sütlerin kıymetlerine ve besleyici özelliklerine baktığımızda da en değerli ve besleyici olan 1. sırada “Manda Sütü” olup, ardından “Keçi Sütü” ve en son “İnek Sütü” gelmektedir. Dondurma dünyasında en çok kullanılan süt ve süt ürünleri, inek sütünden temin edilir. Bunun nedeni ucuz ve erişimi kolay olmasıdır. Keçi Sütü maraş usülü dondurmalarda kullanılmaktadır. Ancak adı maraş olup %100 keçi sütü olan pek üretici yoktur.
Konumuz olan manda sütü ise neredeyse hiç yoktur. Keçi ve İnek sütü artık endüstriyel sütler olmuştur. Bunun yanında manda sütü üretimi hala daha zor ve meşakatlidir. Dondurma dünyasında ise manda sütlü ürünleri mum ile arıyoruz. Peki ama neden inek veya keçi varken manda sütü bu kadar önemli?
Manda sütünden yapılan dondurma, İstanbul’un geleneksel lezzetidir. İstanbul’un o eski tadıdır. Günümüzde kaymaklı dondurma dendiğinde mağlesef keçi sütlü dondurma geliyor akıllara. Mağlesef diyorum çünkü İstanbul’un tarihinde yatan manda sütü lezzeti unutuluyor. Akıllar karışıyor ve esas olan ile sonradan gelen yer değiştiriyor.Şüpheniz varsa veya İstanbul’un geçmişini bilmiyorsanız bir kaç soruda doğruyu bulalım..
Şimdi kendimize soralım… Adı “kaymaklı dondurma” olan bir ürün neyin kaymağı ile yapılır? Manda Kaymağı Keçi Kaymağı? İnek Kaymağı? Manda ve inek mantıklı duruyor. Peki siz hiç keçi kaymağı diye bir ürün hayatınızda duydunuz veya annenizin evinde yediniz mi? Markete gittiğinizde kaymak istediğinizde size hangi hayvanın sütünden yapılmış kaymağı verirler? Peki en iyi kaymak hangi hayvanın sütüne aittir? Aslında unutulan bu geleneksel lezzetin cevabı sorunun içinde saklı. En kaliteli kaymak Manda kaymağıdır. Kaymaklı dondurma da eskiden en kaliteli olan bu kaymaklı sütten yapılırmış. Dondurmanın hası manda sütü ve manda kaymağı ile yapılanmış…
Manda sütü ile salep bir araya geldiğinde, diğer sütlerden farklı daha yoğun bir kıvam alırlar. Manda sütü lezzeti ile, mineral değerleri ile, daha yüksek yağ oran ile salepli her ürüne farklı bir keyif katar.
0