Dondurma Dükkanında 1 Gün Nasıl Geçer?
Dükkanı açtığınızda ilk önce akşamdan kapalı olan dondurma dolabınızı çalıştırırsınız. Dondurmalar sürekli dondurma dolabında durmamaları gerekir. Aynı zamanda dondurma dolaplarının da durmaksızın çalışması doğru değildir.
Dolabınızı açtıktan sonra tezgahınızı hazırlarsınız. Güne hazırlanırken, dondurma dolabınız ayarladığınız dereceye geldiğinde, derin dondurucudaki dondurmaları çıkartıp dolaba yerleştirirsiniz. Dondurmaların rejime girip servis edilebilir hale gelmesi genelde 1 saati bulur.
Öğlen vakti çok yoğun olmazsınız. Özellikle güneşli günlerde öğlen sıcağında sokakların boş olması, dükkanlara da yansır.
Güneş çekildikçe dondurma satışlarınız hız kazanır.
Gelen birçok müşteri yeni çeşitler hakkında bilgi almak ister. Tatmak ister. Dondurma işi tadımın en bol olduğu işlerden biridir. Herkesin klasikleri vardır ama dondurma müşterisi genelde yeniliklere de açıktır. Yenilikleri severlerde.
Dondurma satışı hızlanırken, dolabınızın tertipli olması önemlidir. Çoğu dondurmacı iş yoğunluğu arttıkça dağınıklaşır. Tezgahı düzenli tutmak önemlidir.
Akşam yemeği saatine göre yine sakinleşirsiniz. Ancak bilirsiniz akşam yemekten sonra kalabalık daha da çok olacak.
Akşam yemeği sonrasına iyice hazırlanırsanız. Külahlar, kaplar, peçeteler, tezgah hazır hale getirilir.
Dondurma mevsimsel bir ürün olduğundan yazın yoğun satışı olur. Özellikle akşam saatleri dondurmacılarda kuyruklar oluşur ve uzar. En yoğun iş akşam yemeğinden gece sokaklar boşalana kadar devam eden süre zarfında gerçekleşir.
Akşam yoğunluğunda düzenli bir tezgah için çalışmak, tadımlıklar vermek, ikramlar yapmak son hızı ile devam eder. Bazı çeşitler biter, yerine biter bitmez takviye edilir. Bazen takviye edilen dondurma çok sert olur. Burada koordinasyona dikkat etmekte fayda olur.
Akşama kadar, ürününüzü anlatırsınız. Dondurma üzerine sohbetler gerçekleşir. Farklı çeşit istek ve önerileri alırsınız. Mesela baklavacıya pek öneride bulunan olmaz ama dondurma işinde öneri yapan çok olur.
Kapanışa doğru temizliğinizi yapar. Dondurma dolabınızdaki dondurmaların kapaklarını kapar yoksa gerçek bir dondurma kuruma yapar, niteliği bozulur ve ardından -18 derin donduruculara alırsınız. Dondurma dolabınızı temizler ve motorunu kapatırsınız.
Artık ertesi güne kadar dolap dinlenir. Dondurmaların hava ile teması azaltılmıştır. Derin dondurucular dondurmayı daha iyi de muhafaza edecekleri için dondurmayı korurlar.
Dükkanınızı temizler, sayımlarınızı yapar ve dükkanınızı ertesi gün açılışa hazır şekilde kapatırsınız.
Dondurmacının 1 günü aslında basit ve yalındır. Belki de dondurma dükkanı sahibi olmanın en iyi sebeplerinden biri dondurma işinin yalınlığıdır. Nadir gıda işletmelerinde bu yalınlık mümkündür.
0