İlk Defa Dondurma İmalathanesi Kurarken…
1-) En son teknoloji tuzağına kapılmayın.
Bugünden 50 yıl öncede güzel dondurma yapıldığını unutmayın. En teknolojik olan dondurma makinası en iyi dondurmayı yapacak olan demek değildir. En teknolojik olan dondurma makinası daha kolay kullanım, hızlı üretim, az enerji tüketimi gibi üstünlükleri olabilir ancak daha iyi dondurmanın şartıdır denemez. Futboldan bir benzetme yapalım, Messi’nin ayakkabılarını giyince Messi olamazsınız. En iyi dondurma makinalarını aldığınız için en iyi dondurmayı üretemezsiniz. En iyi dondurma diye bir şeyde zaten yoktur bunu da ayrı bir başlıkta tartışırız.
2-) Üretimde kullanacağınız makinelerin servis desteğinden emin olun.
İmalatçılık biraz yelkenciliğe benzer. Uzun yolculukta kaptanlıktan çok tamircilik önem kazanır. Ana makinelerinizde bir sorun ürün kalitenizi etkiler veya üretiminizi tamamen durdurur. Makine alırken yetkili servis gücü makine kalitesi kadar önemlidir. Şahsi kanaatim 100 puanlık bir makineyi zayıf bir servis ile almaktansa 70 puanlık bir makineyi güçlü bir servise sahip olduğu için almaktır. Hayal bile edemeyeceğiniz yerlerde iyi servise ihtiyacınız olacaktır.
3-) Bazı makinalardan tasarruf etmeyin.
Pastörizatör ve dondurma yapıcı. Her imalatta bazı makineler hayatidir bazıları ise ikinci kalitede olsa olur. Bazen de iki aynı makine alırken bu yaklaşım ile hareket edebilirsiniz. Ancak her makineden 1 adet alıyorsanız, dondurma imalatında iki makineden asla tasarruf etmeye çalışmanızı önermem. Alabileceğiniz iyi ve yeni olanı alın derim. Dondurma imalatında bu makineler pastörizatör(sütü pişirip, soğutan makine), dondurma yapıcı(dondurma sıvısını dondurmaya çeviren makine). Bu iki makine hammadde kadar ürün standardınızı etkileyebilir.
4-) Jeneratör alın.
Türkiye’de göz ardı edilen bir konudur jeneratör. Ancak dondurma işi yapacaksanız jeneratör alın. Bunu önermemin sebebi dondurmalar erirse diye DEĞİL. Kısa süreli kesintiler dondurmanızın ısı dalgalanması yaşamasına sebep olur. Bu kesintilerde dondurma erimez. Dondurmaya kesinti sonrası bakarsanız gayet güzel görünür. Ama dondurma -12’de de kutusunda kötü görünmez zaten. Ancak elektrikler gitti -12 ye indi dondurmalar, elektrikler geldi tekrar -20 oldu dondurmalar. İşte bu dalgalanma dondurmanızın yapısını boza. Depoda 150 kilogram dondurmanız mı vardı? Artık o 150 kilogramı yiyen müşterileriniz daha şansız müşteriler olacaktır. İşin kötüsü sizin kalitenizde bozulmuş olacaktır.
5-) Son kez hesap yapın.
Dondurma imal etmeli misiniz? Yoksa kendinize özel dondurmayı dışarıda yaptırmalı mısınız? Bu soruyu birçok yazıda konu ediyorum. Bunun sebebi dondurma makinalarının hepsi döviz ile satılıyor olması. Eğer illa ki kendiniz üretmek istiyorsanız, gülü seven dikenine katlanır. Ancak günümüzde dondurma dükkanlarına özel dondurmalar üretecek kapasitede dondurma imalatçıları bulunmakta. Bir imalathaneyi kurmadan önce bu imalatçılardan bir kaçı ile görüşüp, yatırımınızı değerlendirmenizi tavsiye ederim.
0