Klasik Çikolatalı Muffin Tarifi
Tarif I am just here for more food kitabından esinlenerek yapılmıştır. Bu tarifte ayran yerine süt kullanabilirsinizde. Ancak süt daha yumuşak, kekimsi bir yapı oluşturacaktır. Ayran ise çok hoş bir gevreklik veriyor. Defalarca dostlarıma yaptığım bu tarifte, içinde ayran olduğunu söylediğimde hep aynı şaşkın ifade ile yüzünüze bakıyorlar.
İşte Klasik Çikolatalı Muffin tarifi:
Kuru Malzemeler:
270 gr -Un
92 gr Toz Kakao
5 gr Kabartma Tozu
3 gr Karbonat
3 gr Tuz
3 gr Vanilin
Islak Malzemeler:
263 gr Şeker
113 gr Tereyağ
2 adet Yumurta
227 gr Ayran
Ekstra olarak; 177 gr damla çikolata. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırın. Pişirme süresi 15-20 dk
Birkaç püf nokta?
**Eğer fırınınızı 200?lere çıkarıp sonra ısıyı düşürürseniz kabartma konusunda sıkıntı yaşabilirsiniz. Muffin yaparken ısınan bir fırına ihtiyacınız var. 200 dereceye kadar ısınmış olup, sonra 180?lere düşecek bir fırına değil. Bu sebep den, fırınınızı 170 dereceye ayarlayın. Muffinleri koyduğunuzda 180 dereceye getirin ve fırın içeriyi ısıtmaya devam etsin.
**Tarifte vanilya özütünün yerine, vanilin kullandım yumurta kokusu için.
Muffin?in basit tarifi:
- Kuru malzemeler bir kapta iyice karıştırın ve homojen bir hale getirin.
- Islak malzemeler ayrı bir kapta karıştırılıyor, erimiş ancak sıcak olmayan tereyağı da ekleyip iyice karıştırın.
- Kuru malzeme ile ıslak malzeme çok karışmamalı. Un yok olduğu zaman yeterli demektir.
- Özellikle sıvı malzemelerin sıcaklığı oda sıcaklığına inmiş olmalı. ( Soğuk yumurta ile çalışmayın, önceden çıkarın dolaptan)
- Kabartma tozu içinde kuru halde duran asit(krem tartar) ve baz(karbonat) sıvı ile temasa geçtiğinde etkileşime geçer. Kabarcıklar çıkmaya başlar. Kabarcıkların kaçmasını istemiyoruz.
- Karışımı muffin kaplarına dökün ve fırına verin.
- İlk 10 dk fırın kapağını açmayın. Açarsanız içerideki hamurun gelişimini engellersiniz. Bu da kabarmasını engellemek demektir.
Piştiğini düşündüğünüzde, kürdanınızı muffin?e batırın, temiz çıkıyorsa tamamdır. Fırından alın soğutun.
Afiyet Olsun?
0
Pişirdiğinizde ayranın kokusu veya tadı gelmiyor mu?