Kasap & Restoran Modasının Kökleri Hatay da : Pöç Kasabı
Hatay seyahatimde en beğendim kebapçı Pöç kasabı oldu. Adından da anlaşılacağı gibi burası gerçek bir kasap ve üst katında yemek servisi de var. İstanbul da son zamanlarda kasap dükkanlarının aynı zamanda restorancılık yapmaları moda oldu. Ancak Hatay da bunun eski bir kültür olduğunu gördüm. Daha da ilginci fırın ürünlerini yakındaki ekmek fırınına yaptırıyorlar, sebzeleri de yanlarındaki manavdan alıp ne istiyorsanız yapıyorlar.
Ben kağıt kebabı yedim. Sipariş ettiğiniz kebabı o anda eti kesip, kıyma çekip hazırlıyorlar. Ben nasıl yaptıklarını merak ediyordum, hazırlarken hem izledim hem birkaç kare aldım.
İstanbullular için biraz yağlı gelebilir, genelde sadece kuzu eti kullanıyorlar yani istanbul standartlarına göre yağlı ancak olması gerekende aslında bu oranda yağ. Acılı isterseniz de bol miktarda kullanıyorlar haberiniz olsun. Ancak lezzetler çok güzeldi. İstanbul da yediğimiz kebaplardan ayrıydı, olması gerektiği gibi yağlı ve lezzetliydi.
Yedikten sonra ağır gelebilir diye düşünmüştüm ancak gelmedi. Midenizi zorlamayan, lezzet dolu gerçek bir kebap. Yanında verdikleri pideler hemen yandaki fırında yapılıyor. Her şey taze ve anında yapılıyor. İstanbul?da bunun için çok para harcamaya razı oluyoruz, ancak Hatay da bu yemek kültürünün ta kendisi. Milletçe güçlü bir damağa ve zengin bir kültüre sahibiz. İhtiyacımız olansa bu birikimi modern hayata sentezlemek. Hataya yolunuz düşerse uzun çarşının içinde Pöç kasabı farklı bir deneyim olacaktır. Tabii oralara kadar gitmişken, Kral künefe salonu mu yoksa Hatay künefe salonu mu ikilemine düşmenizi de şiddetle tavsiye ederim.